06-15571584 info@revavita.nl

Help, je hebt lage rugklachten, wat kun je zelf doen?

Heb je last van lage rugklachten? Je bent niet de enige met pijn in de rug. Rugpijn is een veelvoorkomende klacht die veel mensen treft, het kan door verschillende oorzaken ontstaan. Pijn in de rug is vervelend. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen en je rug gezond te houden. Hieronder hebben we vijf tips opgesomd die kunnen helpen bij pijn in de onderrug.

Blijf in beweging met lage rugklachten

Hoewel het verleidelijk kan zijn om (bed)rust te nemen wanneer je rugpijn hebt, kan te veel rusten ervoor zorgen dat de pijn aanwezig blijft. Probeer in plaats daarvan lichte activiteiten te doen, zoals kleine stukjes wandelen of lichte activiteiten in en om huis, om de bloedtoevoer naar de spieren te stimuleren en de pijn te verminderen. Als je ondanks de pijn toch actief blijft, kan dit helpen om de pijn te verlichten en je sneller te laten herstellen. Het toverwoord hierbij is doseren. Blijft afwisselen tussen lopen, liggen en zitten. 

Pas je houding aan

Als je last hebt van je onderrug is het van belang om op jou houding te letten. Een verkeerde houding kan de druk op je rug verhogen en leiden tot pijn en stijfheid. Zorg ervoor dat je tijdens het zitten en staan een goede houding aanneemt om de druk op je rug te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een kussen om je onderrug te ondersteunen en vermijd het langdurig aannemen van dezelfde positie. Vele mensen met acute rugklachten geven aan dat zij tijdelijk beter zitten op een rechte stoel in plaats van op de bank. Advies is dan ook om tijdelijk op de rechte stoel te gaan zitten. Ook hier geldt weer, het toverwoord is dosering en afwisseling. 

Verlicht je lage rugklachten met warmte

Warmte kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Probeer een warme douche om de spieren te ontspannen. Je kunt ook een warmtekussen, pittenzak / warmwaterzak / kruik of een warme handdoek op je rug leggen. Zelf ben ik wat voorzichtig met het advies om een warm bad te nemen. Sommige mensen helpt het heel goed. Anderen kunnen tijdens het zitten in bad heel goed ontspannen maar kunnen daarna letterlijk van de pijn het bad niet meer uit komen. Ik adviseer daarom toch vaak de warmte douche of warmte kussen / kruik te gebruiken.  

Doe lichte oefeningen

Lichte rekoefeningen kunnen helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen. Probeer bijvoorbeeld lichte mobilisatie oefeningen, zachte yoga-oefeningen of strek je rug zachtjes uit terwijl je op je rug ligt. Zorg er wel voor dat je de oefeningen rustig en voorzichtig uitvoert. Heb je al langere tijd last van de rug dan kun je ook kracht oefeningen voor de romp gaan toevoegen. 

Raadpleeg een professional

Als de pijn aanhoudt of verergert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts, een fysiotherapeut of een andere medische professional. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een behandelplan op maat te maken. Door professionele hulp in te schakelen, kun je de pijn beter onder controle krijgen en voorkomen dat het probleem erger wordt.

Lees ook: Met rugklachten naar de fysiotherapeut, wat kun je verwachten? 

Conclusie

Pijn in de onderrug kan zeer vervelend zijn en veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen en de gezondheid van je rug te verbeteren. Door actief te blijven, je houding aan te passen, warmte en koude toe te passen, lichte rekoefeningen te doen en professionele hulp in te schakelen, kun je de pijn onder controle krijgen en je rug gezond houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet per se voor de andere persoon werkt. Als je last hebt van aanhoudende of ernstige pijn in je onderrug, is het altijd verstandig om medische hulp te zoeken en de juiste behandeling te krijgen.

Door goed voor je rug te zorgen en de bovenstaande tips op te volgen, kun je de pijn in je onderrug verminderen en de gezondheid van je rug verbeteren. Zo kun je weer volop genieten van je dagelijkse activiteiten en je leven zonder pijn.

Ik zelf ben een voorstander van holistische fysiotherapie waarin het lichaam centraal staat. In plaats van alleen te kijken naar de specifieke klacht of pijnplek, richt ik mij op het begrijpen van de persoon als geheel. We kijken daarbij samen naar de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van jou klachten.

 

En? Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over mijn behandelwijze of wil je een behandeling ervaren? Neem dan contact op met mij.