06-15571584 info@revavita.nl

Met rugklachten naar de fysiotherapeut, wat kun je verwachten?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij Nederlanders. Gelukkig kan fysiotherapie een effectieve behandeling zijn voor het verminderen van rugpijn en het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van de rug. Maar wat kun je precies verwachten als je naar een fysiotherapeut gaat voor rugklachten? Ik leg het je uit in deze blog.

Welke stappen zijn er in de behandeling van rugklachten bij de fysiotherapeut?

Anamnese en onderzoek

Bij het eerste bezoek aan de fysiotherapeut zal er een anamnese worden afgenomen (= vraag gesprek) om de klachten en de voorgeschiedenis te bespreken. Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd om de specifieke oorzaak van de rugklachten te bepalen.

Lees ook: Wat kun je verwachten tijdens je eerste bezoek aan de fysiotherapeut?

Diagnose en behandelplan

Op basis van de resultaten van het lichamelijk onderzoek zal de fysiotherapeut een diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Dit behandelplan kan bestaan uit verschillende technieken en oefeningen die zijn afgestemd op de specifieke klachten van de patiënt. Enkel voorbeelden hiervan zijn: mobilisaties / manipulaties, oefentherapie en houdingsadvies.

Mobiliseren en manipuleren van de rug

Een veelgebruikte techniek bij fysiotherapie voor rugklachten is mobiliseren en manipuleren. Hierbij worden de gewrichten in de rug voorzichtig bewogen en soms behandeld met een HVT techniek (te herkennen aan de hoorbare knak, in de volksmond het kraken genoemd) om de bewegingsvrijheid en de flexibiliteit te verbeteren.

Oefentherapie bij rugklachten

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van fysiotherapie voor rugklachten. De fysiotherapeut zal specifieke oefeningen voorschrijven om de rugspieren te versterken en te ontspannen. Deze oefeningen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit stabilisatie-oefeningen, rekoefeningen en krachtoefeningen.

Houdingsadvies en ergonomie om je rugklachten te herstellen

Een goede houding is essentieel om rugklachten te voorkomen. De fysiotherapeut zal daarom ook advies geven over de juiste houding en ergonomie. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er aanpassingen worden gemaakt op de werkplek of dat er specifieke hulpmiddelen worden voorgeschreven.

Nazorg en follow-up

Na de behandeling zal de fysiotherapeut ook nazorg en follow-up bieden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het evalueren van het behandelplan en het bijstellen van het oefenprogramma indien nodig. Daarnaast kan de fysiotherapeut advies geven over hoe de patiënt rugklachten in de toekomst kan voorkomen.

Conclusie

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor rugklachten. Bij het eerste bezoek aan de fysiotherapeut zal er een anamnese en lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd, waarna er een diagnose en behandelplan worden opgesteld. Mobiliseren en manipuleren, oefentherapie, houdingsadvies en ergonomie zijn veelgebruikte technieken bij fysiotherapie voor rugklachten. De fysiotherapeut biedt ook nazorg en follow-up om ervoor te zorgen dat jij blijvend kan blijven werken aan het verminderen van je rugklachten. 

 

Ik zelf ben een voorstander van holistische fysiotherapie waarin het lichaam centraal staat. In plaats van alleen te kijken naar de specifieke klacht of pijnplek, richt ik mij op het begrijpen van de persoon als geheel. We kijken daarbij samen naar de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van jou klachten.

 

En? Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over mijn behandelwijze of wil je een behandeling ervaren? Neem dan contact op met mij.