Wat is Cranio Sacraal therapie?
Cranio Sacraal therapie (CST) is voortgekomen uit de osteopathie en later als zelfstandige specialisatie verder gegaan. Cranio = schedel en sacrum = heiligbeen. Cranio-sacraal therapie betekend dat de schedel en het heiligbeen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Overal in het lichaam ligt bindweefsel. Het bindweefsel is een elastisch web wat functioneert als een verbindend element. Het bindweefsel beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.
In de 19e eeuw ontdekte Dr. William Sutherland (een osteopaat) dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de Core Link. De Core Link bestaat uit: de schedel, de ruggenwervelkolom, de dura mater (een beschermend vlies om de ruggenwervelkolom en het heiligbeen heen).
Het hersenvocht dat tussen de hersenen en het ruggenmerg vloeit wordt d.m.v. een pompsysteem binnenin de hersenen als een golfbeweging door het Cranio- Sacrale systeem gestuwd en wordt vervolgens door het bindweefsel doorgegeven en is daardoor overal in het lichaam voelbaar (het Cranio- Sacrale Ritme).
Lees ook: Mario van weide paard naar wedstrijdpaard om een indruk te krijgen over de kracht van cranio sacraal therapie.
Wat doet een behandeling Cranio Sacraal therapie?
CST ziet het lichaam en geest als één geheel. Het uitgangspunt van de CST is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Zoals bijvoorbeeld een wond vanzelf weer herstelt. Door diverse oorzaken kan dit natuurlijk zelfherstellend vermogen verstoord zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: langdurig verkeerde voeding, een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress, emotionele gebeurtenissen, slecht functionerende organen, littekens en medicijnen of andere chemicaliën.
De belangrijkste werktuigen van een cranio sacraal therapeut zijn de handen en de intentie in combinatie met verschillende technieken. De meeste plekken waar de therapeut aan werkt is het hoofd, de wervelkolom en het bekken omdat dit de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper geeft. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Maar ook zullen de benen en alle andere plekken als die aandacht vragen behandelt worden.
Voor welke indicaties is Cranio Sacraal therapie onder andere geschikt?
- Headshaking
- Na hoofd trauma’s (halster hangen, hoofd stoten, vallen)
- Problemen in het bewegingsapparaat (rugproblemen, nekproblemen)
- Kreupelheid
- Problemen in het kaak gewricht
- Kantelen van het hoofd tijdens rijden
- Gedragsproblemen
- Stress
- Moeite met ontspanning tijdens rijden
Cranio Sacraal therapie Paard en Ruiter
Door verschillende oorzaken kan het zelfherstellend vermogen verminderd zijn. Dat kan zich uiten op verschillende manieren. Een veel voorkomend probleem is een verminderd transport van zuurstof en voedingsstoffen naar bindweefsels (facies) en spieren. Hierdoor worden de facies en spieren strak en verkrampen. Doordat spieren strak en hard worden ontstaan er bewegingsbeperkingen. Het paard kan dan bijvoorbeeld startstijfheid hebben. Ook het niet vrij uit de schouder kunnen bewegen en niet kunnen los laten van de rug zijn veel voorkomende voorbeelden.
Als er eenmaal bewegingsbeperkingen zijn en we lossen die niet op, dan moet het paard elders in zijn lijf gaan compenseren. Jou paard probeert de pijnlijke plek te ontlasten en gaat op andere plekken het lichaam overbelasten. Op deze plekken kunnen vervolgens ook weer klachten ontstaan. Hierdoor ontstaat er een domino effect. Het paard kan dan zelfs (heftig) verzet, onregelmatigheid, kreupelheid of vluchtgedrag gaan vertonen.
Invloed van de ruiter op lichamelijke klachten van het paard
Iedere ruiter wil het beste voor zijn of haar paard. Helaas beseffen we ons soms te weinig dat ook onze bewegelijkheid van invloed is op het paard. Als jij steeds scheef zit moet het paard compenseren. Als jij last hebt van je rug en daardoor je onderrug stijf houdt dan kan het paard zijn rug ook niet goed ontspannen. Hetzelfde geld oor nekklachten. Als jij last hebt van je nek en niet kan ontspannen ook dan moet je paard compenseren en zal op den duur last krijgen van zijn lijf.
Van een paard verwachten we dat hij links en rechts even buigzaam is. Ook verwachten we dat hij op beide handen de oefeningen goed kan uitvoeren. Zelf trainen we als ruiters deze vaardigheden over het algemeen te weinig. Vergeet dus bij de behandeling van je paard vooral jezelf niet!
Ik stel geen diagnoses en vervang nooit een reguliere dierenarts. Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.
Lees ook: Mario van weide paard naar wedstrijdpaard om een indruk te krijgen over de kracht van cranio sacraal therapie.
Nieuwsgierig geworden van CST voor jou en je paard kan doen? Neem dan contact op via het online contact formulier. Of stuur een app naar 06-15571584.