06-15571584 info@revavita.nl

Functie verbetering door dryneedling

Dryneedling is een behandeling die zich richt op het deactiveren van triggerpoints, kleine verkrampingen in de spieren die pijn en andere symptomen kunnen veroorzaken. Tijdens een dryneedling-behandeling worden zeer dunne naalden gebruikt om in de triggerpoints te prikken en deze te deactiveren. Dit kan een effectieve behandeling zijn voor mensen die last hebben van chronische pijn, spierspanning en andere symptomen veroorzaakt door triggerpoints.

Hoe werkt dryneedling?

De werking van dryneedling is gebaseerd op het idee dat triggerpoints zich vormen als gevolg van overbelasting van de spieren, bijvoorbeeld door een verkeerde houding, repetitieve bewegingen of overmatig gebruik van de spieren. Deze overbelasting kan leiden tot verharding van de spieren en de vorming van triggerpoints. Door het toepassen van dry needling wordt er een reflex reactie op gang gebracht in het zenuwstelsel. Hierdoor ontspant de spier zich en vermindert de pijn.

Tijdens een dryneedling-behandeling worden zeer dunne naalden gebruikt om in de triggerpoints te prikken. Deze naalden zijn zo dun dat ze nauwelijks gevoeld worden en er geen vloeistoffen worden geïnjecteerd. De naalden worden geplaatst op de juiste plekken in de spier, waarbij ik zoek naar de verhardingen en knopen in de spieren. Wanneer de naalden in de triggerpoints worden geprikt, kan er een kortdurende samentrekking van de spier optreden, gevolgd door ontspanning en vermindering van pijn.

Wat is het doel van dryneedling?

Het doel van dryneedling is om de spieren te ontspannen en de triggerpoints te deactiveren, wat kan helpen om pijn te verminderen en de mobiliteit (= bewegelijkheid) te verbeteren. Door de naalden in de triggerpoints te prikken, wordt er een reflex reactie op gang gebracht in het zenuwstelsel, waardoor de spier ontspant. Dit kan helpen om de doorbloeding van de spier te verbeteren, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter kunnen worden aangevoerd en afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd.

Is dryneedling veilig en mag het altijd uitgevoerd worden?

Hoewel dryneedling in sommige gevallen als pijnlijk kan worden ervaren, kan het een effectieve behandeling zijn voor mensen die last hebben van chronische pijn, spierspanning en andere symptomen veroorzaakt door triggerpoints. Het is belangrijk om de behandeling te laten uitvoeren door een deskundige en ervaren behandelaar om ervoor te zorgen dat de naalden op de juiste plekken worden geplaatst en de behandeling veilig en effectief is. Er zijn contra-indicaties waarbij dry needling niet wordt uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van antistollingsmiddelen of zwangerschap. Uiteraard wordt dit vooraf met jou besproken.

Een effectieve aanvulling op de behandeling

Ik zelf ben een voorstander van holistische fysiotherapie waarin het lichaam centraal staat. In plaats van alleen te kijken naar de specifieke klacht of pijnplek, richt ik mij op het begrijpen van de persoon als geheel. We kijken daarbij samen naar de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van jou klachten. Ik zie dryneedling dan ook niet als een los staande behandeling maar als een onderdeel van een groter geheel. Als het nodig is zal ik ook de gewrichten los maken bijvoorbeeld. Ik combineer vele behandelmethoden met elkaar om jou een zo effectief mogelijke behandeling te geven.  

Interesse gewekt? Boek dan een afspraak door het onderstaande contact formulier in te vullen. 

7 + 1 =