Guasha therapie voor je paard, wat is het
Guasha is een schraaptechniek die al meer dan tweeduizend jaar oud is.
Al tweehonderd jaar voor Christus was er in China al sprake van een schraapmethode om klachten of een ziekte uit het lichaam te schrapen. Deze techniek werd in landen in Zuidoost Azie toegepast en was een echte volkstherapie. De techniek van het schrapen werd van generatie op generatie doorgegeven.
Gua betekent eruit en sha betekent zandkorrels. Het staat voor afvalstoffen uit de diepte halen. Ieder paard heeft afvalstoffen in zijn lijf, normaal scheidt het paard die uit. Tegenwoordig krijgen paarden door diverse factoren vaak te veel afvalstoffen binnen en is het lichaam niet in staat deze voldoende uit te scheiden. De afvalstoffen worden daarom in het lichaam opgeslagen. In eerste instantie vindt opslag plaats in de bindweefsels.
Wat kan Guasha therapie voor je paard betekenen
Doordat afvalstoffen neer slaan in de bindweefsels is het paard vaak stijf en niet volledig los door het lijf. Hierdoor is het paard niet in staat om zijn spieren op een correcte manier te bewegen. Dit zorgt ervoor dat spieren niet op de correcte manier getraind met alle gevolgen van dien. Het paard gaat compenseren elders in zijn lijf. Op deze plekken kunnen vervolgens ook weer klachten ontstaan. Hierdoor ontstaat er een domino effect. Het paard kan dan zelfs (heftig) verzet, onregelmatigheid, kreupelheid of vluchtgedrag gaan vertonen.
Door Guasha therapie halen we de afvalstoffen uit de weefsels. De afvalstoffen kunnen dan door het lijf alsnog uitgescheiden worden. Bindweefsel en spieren worden daardoor weer soepeler. De Guasha steen heeft een zuiverende werking. Ook werkt de behandeling op mentaal niveau waardoor het paard algeheel meer in balans komt.
Bij een paard wordt er (in tegenstelling tot de mens) geen olie op de huid aangebracht tijdens een guasha behandeling. De vacht van het paard functioneert als geleider. Ook kunnen we geen verkleuring van de huid waarnemen zoals bij de mens. Bij het paard komt er “vet” vrij uit de vacht, dat zien we als een witte gloed die naar boven komt.
Indicaties voor Guasha therapie van het paard
- Kantelen van het hoofd
- Moeite met verruimen of verzamelen
- Hoefbevangenheid
- Hormonale klachten
- Moeite met stelling en buiging
- Startstijfheid
- Moeite met ondertreden
- Verzet tijden het rijden o.a. bokken of staken
- Vluchtgedrag
- Stress
- Onregelmatigheid
- Zwiepen met de staart tijdens rijden
- Knarsen met de tanden
Invloed van de ruiter op lichamelijke klachten van het paard
Iedere ruiter wil het beste voor zijn of haar paard. Helaas beseffen we ons soms te weinig dat ook onze bewegelijkheid van invloed is op het paard. Als jij steeds scheef zit moet het paard compenseren. Als jij last hebt van je rug en daardoor je onderrug stijf houdt dan kan het paard zijn rug ook niet goed ontspannen. Hetzelfde geld oor nekklachten. Als jij last hebt van je nek en niet kan ontspannen ook dan moet je paard compenseren en zal op den duur last krijgen van zijn lijf.
Van een paard verwachten we dat hij links en rechts even buigzaam is. Ook verwachten we dat hij op beide handen de oefeningen goed kan uitvoeren. Zelf trainen we als ruiters deze vaardigheden over het algemeen te weinig. Vergeet dus bij de behandeling van je paard vooral jezelf niet! Kijk op de pagina guasha therapie mens wat guasha voor jou kan betekenen.
Guasha therapie preventief en curatief
ik stel geen diagnoses en vervang nooit een regulier dierenarts. Voor het beste resultaat is het advies om minimaal 3 behandelingen Guasha af te spreken met een tussenpoos van twee weken. Preventief kan de behandeling één maal per maand worden ingezet.
Benieuwd wat Guasha voor jou paard kan doen? Neem dan vrijblijvend contact op via het contact formulier.