06-15571584 info@revavita.nl

Waarom ik sport naast mijn fysio werk en de paardensport

Ik vond bewegen altijd al leuk 

Als jonge meid was ik altijd in beweging. Ik geloof ik dat een enorme stuiterbal kon zijn op zijn tijd. Niet dat ik perse vervelend was hoor maar ik was wel altijd in beweging. Reed veel paard en werkte veel uren op stal en daarom heen was ik ook altijd wel bezig.

Op school moest ik stilzitten, niet perse mijn favoriete hobby. Buiten school was ik eigenlijk altijd buiten te vinden. Sporten en bewegen deed ik in die tijd veel. Ik had er geen idee van dat dit wel eens gezond zou kunnen zijn. Ik vond het gewoon leuk.

Tijdens mij studie fysiotherapie ontdekte ik het belang van een specifieke training 

Pas toen ik fysiotherapie ging studeren realiseerde ik mij dat het goed is om naast het paardrijden ook iets te doen om mezelf uit te dagen en mezelf te verbeteren naast het paard en niet op het paard. Ik ben toen gaan fitnessen zodat ik specifieke spieren kon gaan trainen. Dat heb ik bijna 10 jaar volgehouden. Tijdens dat fitnessen deden we ook lossen oefeningen met bijvoorbeeld dumbells, of een stang. Ook heb ik veel getraind met een TRX, echt super grappig om te doen! Helaas kwam corona om de hoek kijken en werd het sporten een beetje ingewikkelder voor een tijdje.

Plezier houden in het sporten

Ik merkte ook dat het plezier van de fitness er een beetje af ging. Na 10 jaar had ik dat voorlopig wel even gezien. Na een aantal weken lockdown mochten we als fysio’s weer aan het werk (en was sporten in groepsverband nog verboden). Nu heb ik als fysio natuurlijk werk waarbij ik fysiek bezig ben. Ik sta veel, maak ruggen / nekken & schouders los. En ben eigenlijk de hele dag “bezig”. Je zou daarmee zeggen dat ik voldoende beweeg om daarnaast niet meer te hoeven sporten.

Ik merk dat wanneer ik fysiek sterker ben, ik mijn werk veel makkelijker vol houd.

Afgelopen 2 jaren moesten we vaak met mondneusmasker werken tgv de coronamaatregelen. Nu heb ik tijdens mijn werk nooit last gehad van mijn nek maar helaas de afgelopen tijd wel. Algeheel verslofte het sporten en de gezondheid een beetje door alle maatregelen.

Tijd voor een frisse start!

Dat moest anders. Daarom heb ik in oktober al een goede start gemaakt met een detox voor mijn lijf. (lees er alles over de detox in dit blog) Ook heb ik mijn nieuwe hobby ontdekt, namelijk boksen. Tijdens het boksen train je veel rompbalans wat super waardevol is voor de ruiter. Daarnaast train je veel reactievermogen. Naast het boksen doen we daar ook oefeningen voor de rest van je lichaam. Thuis train in zelfstandig door het doen van losse oefeningen.

Wat is er veranderd door het sporten en bewegen? 

De stijfheid in mijn nek is weer weg, en ik voel mij weer fitter. Zodra ik mij fitter voel heb ik ook weer meer zin om actief bezig te zijn en dingen te ondernemen (wetenschappelijk is er bewezen dat sporten mentaal heel veel doet, maar dat is weer een ander verhaal…). Het stalwerk gaat dan weer makkelijker en ik wordt er gewoon blij van om fit te zijn.

Conclusie

Kortom door te sporten heb ik meer zin om dingen te ondernemen, kan ik mijn werk als fysiotherapeut en paardeneigenaar makkelijker uitvoeren. Heb ik minder / geen fysieke klachten meer. En mijn paarden hebben er baad bij als ik fysiek goed getraind heb. Ik zeg win – win -win situatie 😉!

Sport jij naast je werk of paardensport?

p.s. Heb ervaringen die je wilt delen of wil je hulp bij het in beweging komen (met fysieke klachten)? Laat het mij dan weten via het contact formulier