06-15571584 info@revavita.nl

Weer soepel en fit na drie weken detox

Bam! Zo dat zit er alweer op! Afgelopen 3 weken heb ik een detoxkuur gevolgd samen met mijn moeder. Mijn moeder kreeg het advies van haar diëtiste Petra Wilting. Petra gaf aan dat het best wel eens goed is voor je lijf om een detox dieet kuur te doen. Het lijf krijgt dan namelijk de kans om afvalstoffen te verwijderen en tot rust te komen.

Ik spreek dagelijks natuurlijk veel mensen in de praktijk. Al meerdere keren heb ik mensen gesproken die voor een periode suikervrij zijn gaan eten en daar de voordelen van ervaarden. Met suikervrij bedoel ik het weglaten van alle geraffineerde suikers. Dus het eten van fruit is toegestaan. Ook ik had mij voorgenomen dat een keer te proberen want ik was erg benieuwd of het werkelijk zo is dat je je dan prettiger voelt. Dus toen mijn moeder met het voorstel kwam om de detox samen te doen was er eigenlijk geen argument om het niet te proberen.

Wat is een detox?

Een detox is een veel gebruikte term voor het reinigen van je lijf. Tijdens een korte periode (in mijn geval dus 3 weken) zorg je er door middel van voeding voor dat je lijf gif- en afvalstoffen kan afvoeren zodat je lichaam zijn of haar natuurlijke functies weer goed kan uitvoeren. Over het algemeen wordt geadviseerd om deze kuur in het voorjaar en/ of najaar te doen.

Wat mag je niet eten tijdens de kuur?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er wel een beetje tegenop zag. Want we mochten 3 weken geen geraffineerde suikers, geen gluten en geen melkproducten. Het klonk best ingewikkeld. Suiker zit werkelijk in bijna alles! Tijdens de kuur eet je voornamelijk groenten. Het liefst warme groenten. Als lunch is bijvoorbeeld soep perfect. Wel zelfgemaakte soep natuurlijk en geen blik uit de supermarkt met suikers etc erin!

De bijwerkingen die ik heb gehad

Gelukkig at ik voor de kuur al niet extreem veel suikers in de zin van koekjes en snoep. Maar ik ben wel een echt broodeter en ook melkproducten eet of drink ik graag. Dag 1 had echt ik behoorlijke hoofdpijn. De eerste dag had ik er een hard hoofd in dat ik het drie weken zou gaan volhouden. Gelukkig was dit de tweede dag al weg. Verder heb ik gelukkig weinig negatieve bijwerkingen gehad. Vraag het mijn omgeving maar volgens mij ben ik niet humeurig geweest…

Mijn ervaring na de drie weken detox dieet kuur, wat heeft het mij opgeleverd?

De voordelen

Ik ben soepeler

Al na een week merkte ik dat het uit bed komen makkelijker ging. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk voelde mijn lijf in de ochtend minder stijf en stram aan. Ook overdag merkte ik later dat mijn lijf soepeler aan voelt. Alles gaat net even makkelijker.

Minder moe

Ook bij het wakker worden in de ochtend ben ik minder vermoeid. Ik heb meer zin om de dag te beginnen. Dat is best fijn met de koude donkere winterdagen voor de deur. Dan roept mijn bed altijd extra hard… blijf nog maar even liggen, hier is het lekker warm.

Over het algemeen is er meer energie

Dat hoorde ik ook steeds van de mensen die een tijdje suikervrij hebben gegeten en ik kan inmiddels dus bevestigen dat het echt waar is.

Minder snaaitrek tussendoor

Doordat het ontbijt al zo vol vezels zit en vult heb ik tegen de tijd dat we lunchen op het werk pas een beetje trek. Ik heb geen behoefte aan tussendoortjes, alleen in de avond een snack bij mijn kop thee op de bank. Die nam ik wel. Die snack bestond dan uit ongebrande en ongezouten noten. Niet perse omdat ik dat trek had maar meer als een soort beloning voor mezelf op de dag. Nog even wat lekkers om te smikkelen. En ze zijn nog gezond ook dus prima beloning.

Helder zicht

Ja het klinkt gek maar het lijkt erop dat de kleuren in het zicht helderder zijn. Ook dit is iets wat ik van meerdere mensen heb gehoord als positieve uitkomst.

De nadelen

Voorbereidingstijd eten

Eh ja… er zijn toch ook wel nadelen. Het kost wel voorbereidingstijd. In het begin heb je echt het gevoel dat je hele dagen in de keuken staat. Terwijl dit in werkelijkheid echt wel mee valt. Maar in de ochtend even een salade maken met een verantwoorde sla dressing kost nu net even iets meer tijd dan een boterham met kaas smeren. Meeste tijd zat er voor mij in het uitzoeken van recepten die wel mochten en het zoeken naar aanpassingen in recepten die niet mochten.

De afwasmachine wil vakantie

Omdat alles vers is en alles zelf gemaakt wordt en lunch gerechten ook anders zijn dan normaal heb ik nogal veel bakjes, menskommen, pannen, messen etc gebruikt. Mijn lunch ging iedere dag mee in verschillende bakjes. Mijn afwasmachine stond echt in een mum van tijd weer vol. Welkom in de wereld van de bakjes mensen….

Verdere nadelen?

Tja… de zaterdagavond. Nou kun je prima leven met een handje nootjes op de zaterdagavond maar ik vond het wat karig. Misschien zijn er prima alternatieven maar die heb ik niet gevonden. Het is mogelijk ook meer het idee dat er op zaterdag het een klein feestje mag zijn dat samen gaat met een lekker drankje en een lekkere snack.

Mijn conclusie over de afgelopen detox dieet kuur

“Ik zeg missie geslaagd. Mijn lijf heeft de kans gekregen om afvalstoffen te dumpen. En volgens mij is dat goed gelukt. Omdat vooral het ontbijt en de lunch heel makkelijk te realiseren zijn wil ik wel graag proberen om daar nog even mee door te gaan. In ieder geval daarin de geraffineerde suikers te beperken. Want het is best fijn om meer energie te hebben en om soepeler te zijn.

Het avond eten is natuurlijk altijd het best om vers te eten. Maar ik denk dat ik daarin wel weer voor aardappelen ga en ook de yoghurt zal ik wel weer toevoegen. Het idee is nu om de 20/80 regel te gebruiken. Oftewel, doordeweeks zo min mogelijk geraffineerde suikers en in het weekeind wel. Of ik dat volhouden….. De tijd zal het leren

Eigenlijk vond ik de hele dieet kuur best makkelijk vol te houden. Ik heb geen moment gedacht “dit kan ik niet volhouden”. Oké afgezien van dag 1 dan. Boodschappen doen is heel eenvoudig want je kunt driekwart van de winkel overslaan. Het meeste haal je bij de groente afdeling.
Tijdens de dieet kuur heb ik een aantal keren een bijeenkomst gehad waarbij er lekkere lunch of taart werd geserveerd. Ik had verwacht daar moeite mee te hebben maar ook dat ging verrassend makkelijk. `Nee dit eet ik nu niet´ en daarmee was de kous af. Lekkere soep van mezelf mee en de gezelligheid van het bij elkaar zijn is er sowieso.

Wil jij meer weten of ook een detox?

Wil je meer weten over een detox dieet kuur? Petra Wilting van “De Juiste Lijn” weet er alles van! Zij kan je alle ins en outs vertellen en begeleid je super tijdens het hele proces. Gewoon no nonsens eerlijk advies.

Ps. Wil je ook een lichamelijke behandeling om afvalstoffen uit je lijf te verwijderen? Kijk dan eens op mijn pagina over de guasha behandeling!

Lees ook: Wat is guasha therapie en wat doet het?