06-15571584 info@revavita.nl

Vraag het de fysio; Hoe kan het dat we bewegen? 

In de dagelijkse praktijk komen vele verschillende vragen voorbij. Afgelopen week vroeg iemand mij hoe het kan dat wij bewegen. Ze wist wel dat spieren aanspannen en ontspannen. Maar hoe werkt dat precies? Dat vond ik een mooie vraag om voor jullie verder uit te werken. Hoe het werkt, ik leg het je uit in deze blog. 

Spieren en hun bouw

Om te begrijpen hoe spieren samentrekken, is het belangrijk om eerst te kijken naar de anatomie van een spier. Een spier bestaat uit meerdere bundels van spiervezels, ook wel myofibrillen genoemd. Deze myofibrillen bevatten op hun beurt weer eiwitten, zoals actine en myosine, die samenwerken om een samentrekking van de spier mogelijk te maken.

De spieren kunnen het niet alleen

Wanneer we een beweging willen maken, stuurt ons zenuwstelsel een signaal naar de spier. Dit signaal wordt via zenuwcellen naar de spiervezels geleid, waar het uiteindelijk leidt tot de afgifte van calciumionen. Deze calciumionen binden zich aan de eiwitten in de spiervezels, waardoor de actine- en myosinefilamenten langs elkaar heen kunnen glijden en de spiervezel verkort. Dit verkorten van de spiervezel leidt tot een samentrekking van de spier en uiteindelijk tot beweging.

Raken spieren dan nooit moe?

Het is belangrijk om op te merken dat deze samentrekking niet onbeperkt kan doorgaan. Er zijn bepaalde factoren die de samentrekking van spieren kunnen beperken. Eén daarvan is vermoeidheid, waarbij de spier niet meer in staat is om voldoende energie te leveren om te blijven samentrekken. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer een spier te langdurig wordt gebruikt zonder voldoende rust of wanneer er onvoldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn om de spier te ondersteunen.

Onbeperkt bewegen, of toch niet?

Een andere factor die de samentrekking van spieren beperkt, is de aanwezigheid van spiervezels met verschillende eigenschappen. Zoals eerder genoemd, zijn er verschillende soorten skeletspieren met verschillende soorten spiervezels. Sommige spiervezels zijn beter geschikt voor uithoudingsvermogen en langdurige activiteiten, terwijl andere spiervezels beter geschikt zijn voor kortstondige, krachtige activiteiten. Wanneer een spier te langdurig wordt gebruikt, kan het zijn dat de ene soort spiervezel uitgeput raakt, terwijl de andere soort nog wel in staat is om te blijven samentrekken. Dit kan leiden tot vermoeidheid en vermindering van de prestaties.

Lees ook: Triggerpoint, wat zijn het?

Conclusie

Kortom, spieren samentrekken doordat signalen vanuit het zenuwstelsel de spiervezels in staat stellen om actine- en myosinefilamenten langs elkaar heen te laten glijden. Deze samentrekking kan beperkt worden door factoren zoals vermoeidheid en de aanwezigheid van verschillende soorten spiervezels. Door voldoende rust, goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen we ervoor zorgen dat onze spieren gezond en sterk blijven, zodat ze ons kunnen helpen om ons beste leven te leiden.

Ik zelf ben een voorstander van holistische fysiotherapie waarin het lichaam centraal staat. In plaats van alleen te kijken naar de specifieke klacht of pijnplek, richt ik mij op het begrijpen van de persoon als geheel. We kijken daarbij samen naar de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van jou klachten.

En? Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over mijn behandelwijze of wil je een behandeling ervaren? Neem dan contact op met mij.