06-15571584 info@revavita.nl

Wat kun je verwachten tijdens de intake bij je fysiotherapeut?

Ai… je hebt klachten en nu is het advies om naar de fysiotherapeut te gaan. Veel mensen kennen de fysiotherapie wel maar en weten de fysio ook wel te vinden als ze klachten hebben. Maar mensen die nog nooit zijn geweest weten vaak niet wat ze kunnen verwachten. Hoe ziet zo’n eerste behandeling eruit en waar moet je rekening mee houden? Ik leg het je uit in deze blog.

Een eerste afspraak

Helaas je hebt klachten en hebt hulp nodig bij het oplossen ervan. De meeste fysio’s zijn telefonisch, per mail of app goed te bereiken. Neem ik de telefoon niet aan? Dan ben ik waarschijnlijk in behandeling. Spreek gewoon mijn voicemail in op stuur een bericht per app of mail.

Een afspraak is zo gemaakt. En dan? Hoe bereid jij je voor op je eerste afspraak en wat moet je vertellen?

Lees ook: Algemene informatie behandeling mens

 

Een vraag gesprek – anamnese

Tijdens de eerste afspraak wordt er altijd even kort je basisgegevens besproken. Wat is je adres, je geboortedatum, hoe ben je verzekerd voor fysio etc. Daarna volgt het intake gesprek over je klachten. Ik vraag je onder andere hoe de klacht is ontstaan, hoe lang je die al hebt, waarin je belemmerd wordt, waar de pijn precies zit, wanneer klachten afnemen en toenemen. Ook wordt er altijd naar je verdere gezondheid en medicatie gevraagd. Mensen vinden dat wel eens vervelend maar voor mij kan het echt van belang zijn omdat ik bepaalde handelingen wel of niet mag doen en of het te maken kan hebben je met huidige klachten.

Daarna volgt het fysiotherapeutisch onderzoek

Na de anamnese volgt er een onderzoek. Een veel gestelde vraag tijdens de intake is: je doet vandaag toch wel wat, oftewel ik wil een behandeling vandaag. Helaas kan ik zonder goed onderzoek geen goede behandeling starten. Want als ik niet weet wat er precies aan de hand is, wat moet ik dan behandelen? Daarom is een onderzoek altijd nodig. Ik bepaal hiermee of er iets vast zit en zo ja of ik bijvoorbeeld een spier of een gewricht is (en zo ja welke). Gelukkig zijn er ook veel technieken waarmee ik “onderzoekend kan behandelen”. Als ik bijvoorbeeld merk dat er een wervel niet goed functioneert maak ik die gelijk al los als ik hem test. Daardoor kun je toch tijdens een eerste bezoek al het een en ander doen.

Start van de fysiotherapeutische behandeling

Als er nog voldoende tijd is wordt er een verdere behandeling ingezet. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit adviezen, oefeningen op maat, los maken van gewichten door mobilisatie of manipulatie, massage van de spieren of terug sturen naar de huisarts mocht dat nodig zijn. Ook wordt het behandelplan voor de komende tijd besproken.

Op naar herstel!

Ik hoop dat ik je hiermee meer duidelijk heb kunnen maken over een intake bij de fysio. Heb je vragen dan mag je die uiteraard altijd stellen.

Wat is jou ervaring tijdens een intake geweest?

Lees ook: Algemene informatie behandeling mens