06-15571584 info@revavita.nl

Starten met sporten, we hebben er weer zin in!

Yes het voorjaar komt er weer aan! In de winter zijn we geneigd om lekker op de bank te gaan hangen op de donkere avonden. Maar nu het voorjaar er weer aan komt, het buiten weer langer licht is en we weer gezond de zomer in willen is dit vaak de tijd dat mensen weer starten met sporten.

Veel mensen vragen mij in de praktijk wat een goede sport voor ze is. Uiteraard is dit per persoon verschillend. Maar wil jij starten met sporten dat geef ik je 10 algemene tips in deze blog!

10 Tips om te starten met sporten 

  1. Kies een activiteit die je leuk vindt: Het is belangrijk om een activiteit te kiezen die je leuk vindt, zodat je gemotiveerd blijft om te blijven sporten.
  2. Stel haalbare doelen: Stel realistische doelen die haalbaar zijn voor jouw niveau en werk stap voor stap aan het bereiken van deze doelen. Mensen willen vaak te veel in een te korte tijd. Nee voor een marathon van 8 kilometer train je niet in 3 weken. En nee afvallen ( en op je streefgewicht komen) lukt ook niet binnen 1 maand. En nee ook ben je niet na 2x trainen al topfit.
  3. Maak een plan: Maak een schema of plan waarin je de dagen en tijden vastlegt waarop je gaat sporten. Zo kun je jezelf beter aan je sportroutine houden. Als je niets inplant is het vaak te vrijblijvend. Het komt morgen wel, maar zei je dat gisteren niet ook al?
  4. Varieer je workouts: Varieer in de soorten workouts die je doet, zodat je alle spiergroepen traint en het niet saai wordt. Uiteraard ligt dit er ook een beetje aan welke sport je kiest. Maar kies je bijvoorbeeld voor krachttraining varieer dan in de oefeningen.
  5. Investeer in goede sportkleding en -schoenen: Het is belangrijk om goede sportkleding en -schoenen te hebben, zodat je comfortabel en veilig kunt sporten. Wil je starten met hardlopen neem dan niet de oude gymen van je kind die ze niet meer gebruikt nu de gymlessen op de middelbare school zijn gestopt. Goede kleding hoeft niet direct hele dure kleding te zijn.
  6. Begin rustig: Begin met rustige workouts en bouw geleidelijk aan de intensiteit op om blessures te voorkomen. Hardloper zijn doodlopers. Zo werkt dat met opbouwen van het sporten ook. Begin rustig aan. Als je te veel ineens wilt dan overbelast jij jezelf en dat gaat niet goed. Dat is zonde want je wilde juist fitter worden in plaats van geblesseerd.
  7. Houd rekening met je voeding: Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten en koolhydraten om je spieren te voeden en je energieniveau op peil te houden.
  8. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven tijdens het sporten. Neem eventueel een flesje drinken tijdens het sporten.
  9. Zoek een sportmaatje: Zoek iemand die samen met jou gaat sporten, zodat je elkaar kunt motiveren en stimuleren. Heb jij de ene avond geen zin om te gaan dan haalt de ander je over om toch te gaan. Een volgende avond is dit misschien andersom. Ook het stimuleren om net dat ene tandje verder te gaan is soms heel fijn.
  10. Wees geduldig: Resultaten zullen niet van de ene op de andere dag zichtbaar zijn. Wees geduldig en blijf consistent sporten om op lange termijn resultaat te zien. En tevens dus ook de meest lastige. Om spierkracht op te bouwen heb je al zo 3 tot 6 maanden nodig.

En welke sport kies jij?

Ik hoop dat je na deze tips je plan om te starten met sporten verder uitwerkt en goed van start gaat! Mocht je blessures hebben dan is het afhankelijke van jou persoonlijke situatie wat je wel en niet kunt doen aan sporten. Kom je hier niet uit vraag dan altijd proffesionele hulp. 

Ik zelf ben een voorstander van holistische fysiotherapie waarin het lichaam centraal staat. In plaats van alleen te kijken naar de specifieke klacht of pijnplek, richt ik mij op het begrijpen van de persoon als geheel. We kijken daarbij samen naar de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van jou klachten.

En? Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over mijn behandelwijze of wil je een behandeling ervaren? Neem dan contact op met mij.