06-15571584 info@revavita.nl

Waarom een detox en wat heeft dat met meer bewegen te maken?

Een detox voor je lijf kun je op vele verschillende manieren uitvoeren. Er zijn op het internet vele verschillende theorieën te vinden en vele uiteenlopende manieren die het beste zouden zijn.

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin we bloot staan aan allerlei invloeden en we ongemerkt vele afvalstoffen tot ons krijgen. Ons lichaam beschikt gelukkig over een goed zelf herstellend vermogen en scheidt een heleboel afvalstoffen weer uit.

Afgelopen 3 weken heb ik een detox dieet kuur gedaan. Lees mijn ervaring hiermee in dit blog. Hierbij mocht ik bijvoorbeeld geen geraffineerde suikers eten. Nu is het niet zo dat suiker per definitie slecht is. Je hersenen hebben bijvoorbeeld suiker nodig om goed te kunnen functioneren. Alleen eten wij er tegenwoordig wel te veel van waardoor er wel gezondheidsrisico’s ontstaan zoals overgewicht, hart en vaatziekten en diabetes type 2.

Aandacht voor voeding en beweging

Aandacht voor dat wat je eet en aandacht voor je “bewegingsapparaat” zijn goede middelen om inzichtelijk te krijgen wanneer je wat doet. Door het volgen van een detox dieet kuur (of het bijhouden van een voedingsdagboek) ben je van bewust wat je normaal gesproken allemaal op een dag eet.

Door het bewust bij te houden van beweging en wat je merkt aan je lijf kun je ook hierin sturen en je voordeel eruit halen. (wanneer ben je soepel, wanneer voel jij je stijf, hoe wordt je wakker, wanneer sport je in de week)

Maar waarom zou je meer bewegen of op je voeding willen letten?

Nou heel simpel… Je wilt uiteindelijk de beste versie van jezelf zijn zodat je dat kunt doen waar jij het meeste plezier uit haalt. In mooie termen noemen we dat de kwaliteit van leven. Hoe meer energie je hebt hoe makkelijker je dingen voor elkaar krijgt.

Ik heb werk waarbij ik op de dag al veel in beweging ben. Maar toch merk ik dat als ik fysiek goed in mijn vel zit mijn werk makkelijker uit te voeren is. Het kost mij dan minder energie. En zoals ik afgelopen weken heb mogen ervaren heb je ook gewoon meer zin om te bewegen als je meer energie hebt. De bank roept minder hard: “Blijf maar lekker zitten vanavond”. Doordat in beweging komen je minder energie kost is het ook makkelijker om van die bank af te komen en toch even te sporten en bewegen waarna jij jezelf nog energieker voelt.

Helaas is niet iedereen fan van sporten of heeft zin om op voeding te letten. Maar door wel in beweging te zijn en jezelf hierin uit te dagen kun je op andere vlakken in je leven ook weer stappen zetten.

Daag jij jezelf al uit?

ps. Wil jij soepeler bewegen? Misschien kan ik je helpen door een guasha behandeling te geven of door tips en adviezen vanuit de fysiotherapie, manuele therapie of (hippische) sportfysiotherapie.