06-15571584 info@revavita.nl

Renate had als kind last van hoofdpijn. Regelmatig stond zij minutenlang onder de douche om de pijn tijdelijk te laten verdwijnen.

Heb jij wel eens last gehad van hoofdpijn? De kans is groot dat jij ooit wel eens hoofdpijn hebt gehad. Hoofdpijn kent vele verschillende oorzaken en manieren van manifesteren. De ene hoofdpijn zeurt aan 1 kant van het hoofd, de andere op het voorhoofd. Sommige hoofdpijnen geven een kloppende pijn. Sommige hoofdpijnen komen en gaan, de andere is constant aanwezig.

In de dagelijkse praktijk zie ik veel mensen die kampen met hoofdpijn. Ook ik heb op een leeftijd van 9 tot 12 jaar een periode veel hoofdpijn gehad. Ongeveer 1 a 2 keer per maand was ik een dag uitgeschakeld. Soms was het er ineens. Dan was ik aan het spelen met vriendinnetjes en ineens was de hoofdpijn daar.

Mijn hoofd begon dan te bonken en zeer te doen. Ja inclusief misselijkheid tot overgeven aan toe. Licht en geluid was behoorlijk vervelend. Het liefst wilde ik slapen of douchen. Met de kennis die ik nu van hoofdpijn heb kan ik zeggen dat het migraine was. Het kan behoorlijk verlammend zijn.

 

Ik begrijp dus wat mensen voelen als zij zeggen dat ze last hebben van migraine.

Sommige mensen proberen door en door te gaan als de migraine komt. Helaas wertke dat bij mij averrechts. (ik hoor nu in de dagelijkse praktijk helaas ook van veel mensen dat klachten toenemen als zij blijven doorlopen, als dat al lukt). 

Wat ik deed om de hoofdpijn tijdens een mirgraine aanval te verminderen

Slapen en rusten

Bij een migraine aanval vond ik bewegen niet leuk. Bij iedere beweging had ik het gevoel dat mijn hoofd harder begon te bonken. Daarom was stilliggen sowieso al prettiger dan bewegen. Het liefst met een deken over mijn hoofd om het extra donker te maken. Ik wilde niets liever dan slapen. Meestal was het na een paar uur (en / of nacht) veel slapen wel weer over.

Douchen 

Als ik wakker was wilde ik het liefste douchen. Onder de douche staan was prettig, dan was de hoofdpijn even weg. Als klein meisje zette mijn moeder dan een stoel onder de douche en zo zat ik er een tijdje. Zolang ik onder de douche stond voelde mijn hoofd prettig. Maar eenmaal onder de douche vandaan, kwam de hoofdpijn zo weer terug.

Pijnmedicatie

Meestal nam ik paracetamol om de pijn te verminderen. Bij mij was de mirgraine altijd met een paar uur weer weg. Inmiddels weet ik dat als de hoofdpijn langer aanhoudt je beter met de huisarts kan overleggen of andere pijnstillers zinvol zijn. Gelukkig heb ik dat nooit nodig gehad.

Hoofdmassage

Bij de erge hoofdpijn vond ik het ook wel prettig om zelf mijn hoofdhuid wat te masseren met mijn vingers. Het haalde de pijn niet weg maar zolang ik masseerde leek het even ietsje minder te worden.

Deze dingen hebben mij altijd geholpen om een migraine aanval door te komen. Gelukkig is de hoofdpijn na mijn 12e verdwenen. Wat precies de oorzaak is geweest dat weten we niet. Ik ben allang blij dat ik er geen last meer van heb gehad. Herken jij jezelf hierin? Zo ja wat doe jij om de pijn te verminderen?