06-15571584 info@revavita.nl

Van weide paard naar wedstrijdpaard

 

Zou Mario ooit weer bereden kunnen worden? Met die vraag liep de eigenaresse van Mario al een tijdje rond. Ze hoopt natuurlijk dat het rijden ooit weer zal gaan. Mario is een 5 jarige lief en betrouwbaar paard wat je het beste gunt. Twee jaar geleden is Mario in het bezit van zijn huidige eigenaresse gekomen.

Lees ook: Wat is Cranio Sacraal therapie.

Hoe was de situatie voor de behandeling?

Een jaar voordat ik voor het eerst bij Mario kwam werd hij door een professional ingereden. Het inrijden is zonder problemen verlopen, hij liep zuiver, regelmatig en was betrouwbaar onder het zadel. Mario werd opgehaald naar huis, helaas volgde er een ongeluk waarbij Mario gevallen is.

Na dat ongeluk ging het bergafwaarts met Mario. Hij werd kreupel en op advies van een dierenarts op rust gezet. Rijden en werken was op dat moment geen optie meer. Mario stond met een maatje in de wei maar had geen zinvol bestaan. Zijn eigenaresse had uiteraard een andere intentie toen ze Mario kocht, ze wilde graag een rijpaard. Er waren zelfs behandelaren die geen toekomst meer voor Mario zagen. Dat wil je als eigenaresse natuurlijk niet horen over je eigen paard!

Via een vriendin kwam ik als behandelaar bij Mario terecht. Toen ik voor het eerst bij Mario kwam had hij moeite om zijn balans te houden. Hij zette zijn voor en achterbeen onderstandig neer. Op de foto van het achteraanzicht is ook duidelijk te zien dat hij naar 1 kant helt. Recht staan en zijn gewicht verdelen over 4 benen kon hij niet. Achterwaarts gaan kon hij niet meer en ook het optillen van 1 van zijn benen (hoevenkrabben) was een opgave voor hem. De gehele onder en bovenlijn waren fors verstoord. Er zat o.a. veel spanning in zijn kaken, voorhoofd en in de regio van de atlas. Ook zijn vacht was dof en niet aaneengesloten. Hij maakte een algeheel ongezonde indruk. Zo ontzettend jammer van dit jonge paard. Wat zou het fijn zijn als we samen Mario weer konden begeleiden naar een betere gezondheid. Gezamenlijk besloten we ervoor te gaan, voor mij als behandelaar een enorm mooie uitdaging om aan te gaan.

Het herstelproces van Mario

In zes weken tijd heb ik Mario drie keer behandeld. Ik heb gebruik gemaakt van Cranio Sacraal therapie en Guasha therapie. Cranio Sacraal therapie is een mooie zachte niet invasieve methode die inwerkt op het cranio sacrale systeem en daardoor inwerkt op alle bindweefsels door het hele lijf. (lees ook bewegingsbeperking van het cranio sacrale systeem en de gevolgen daarvan). Mario liet heel veel spanning los tijdens de behandelingen. Al tijdens de eerste behandeling was hij op zoek naar een nieuwe balans. Zo was hij constant met zijn benen heen en weer aan het wiebelen, verplaatste zijn gewicht van voor naar achteren en terug of deed zijn hoofd omhoog en omlaag. De behandeling van zijn hoofd vond hij erg moeilijk maar kon wel veel spanning los laten.

Guasha werd versterkend ingezet om bloed en energie te laten stromen en zo de algehele circulatie in het lijf aan te zetten. Spierknopen heb ik met de guasha steen los gemasseerd. Maar guasha werkt ook in op de meridiaanbanen; het werkt o.a. vitaliserend, ontgiftend, stimuleert het immuunsysteem en ontspant. De eigenaresse heeft met hulp het voer van Mario aangepast en is met hem aan de hand gaan werken. Na de eerste twee behandelingen was Mario moe. Hij lag veel en had duidelijk het een en ander te verwerken.

Het resultaat

Al na zes weken tijd is het resultaat verbluffend! De foto’s laten het resultaat voor en na zes weken zien. Door de combinatie van therapie, aanpassing van het voer en werken aan de hand werd Mario sterker, rechter en gezonder. Een mooie basis voor zijn gezondheid en zeer belangrijk om verder te kunnen uitbreiden in het werk. We realiseerden ons dat we langzaam het werk moesten gaan uitbreiden en vooral niet te snel te willen gaan. Het is een valkuil om te enthousiast te worden en te snel te gaan waardoor overbelasting op de loer ligt. Daarom kozen we ervoor om eerst nog het werken aan de hand uit te breiden zodat Mario sterker kon worden zonder het ruitergewicht te hoeven dragen.

Na drie maanden werd Mario voorzichtig weer opgepakt onder het zadel. In eerste instantie werd er veelal rechtuit gereden waarbij het houden van balans een belangrijke factor was. Ook het werken aan de hand werd verder uitgebreid. De cranio sacraal behandelingen gingen door maar met een lagere frequentie. In totaal werd Mario zes keer behandeld. Tijdens iedere behandeling kon hij weer een stukje spanning los laten en werkten we aan het verbeteren van zijn interne balans.

Zonder de behandelingen en inzet van de eigenaresse was Mario nooit zo snel en goed verbeterd en was hij nog langer weide paard geweest. De eigenaresse had dan nog langer in spanning gezeten of hij ooit weer als rijpaard zou kunnen dienen. En Mario zou langer geen zinvol bestaan hebben gekend.

Na mijn laatste bezoek heeft dit paard nog veel verdere vorderingen gemaakt. De eigenaresse heeft het werk steeds verder kunnen uitbreiden. Hij wordt nu fanatiek bereden en is inmiddels ook met succes op concours uitgebracht. Het is bijna niet meer voor te stellen waar dit paard vandaan komt.

Het is geweldig om te zien wat een transformatie dit paard heeft doorgemaakt. Het is voor Mario en zijn eigenaresse erg fijn dat hij weer bereden wordt. Ik ben er erg blij mee dat ik hieraan een steentje heb kunnen bijdragen.

Ben jij nieuwsgierig geworden wat cranio sacraal therapie en guasha therapie voor jou paard kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via het online contact formulier of stuur een app naar 06-15571584.

Lees ook: Wat is Cranio Sacraal therapie?
Lees ook: Bewegingsbeperking van het Cranio Sacrale systeem en de gevolgen daarvan.