06-15571584 info@revavita.nl

Triggerpoints in de spieren

Triggerpoints zijn kleine, pijnlijke knopen in de spieren en fascia (bindweefsel) die pijn en spanning veroorzaken in andere delen van het lichaam. Ze kunnen ontstaan ​​door overbelasting, verwonding, stress, slechte houding of een gebrek aan beweging. Deze knopen zijn gevoelig voor druk en kunnen zorgen voor een scherpe, stekende of brandende pijn.

 Veroorzaakt een spierknoop altijd pijn?

Er zijn twee soorten triggerpoints: actieve en latente. Actieve triggerpoints veroorzaken pijn en ongemak in het lichaam, terwijl latente triggerpoints geen pijn veroorzaken tenzij ze worden aangeraakt of onder druk worden gezet.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Er zijn vele verschillende manieren waarop spierknopen kunnen ontstaan. Fysieke stress zoals overbelasting, letsel, of een slechte houding kan leiden tot het ontstaan van triggerpoints. Emotionele stress kan ook een oorzaak zijn, omdat het kan leiden tot een verhoogde spierspanning en verminderde bloedtoevoer naar de spieren. Door deze verhoogde spanning en verminderde bloedtoevoer kan er een ophoping van afvalstoffen ontstaan, wat weer kan leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Hoe vaak komen triggerpoints voor?

Het komt vrij vaak voor dat mensen last hebben van triggerpoints. In feite is het waarschijnlijk dat iedereen er minstens één heeft. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation vond dat 85% van de mensen minstens één triggerpoint had in hun spieren. Triggerpoints kunnen zich ontwikkelen in alle spieren in het lichaam, maar ze zijn vooral gebruikelijk in de nek, schouders en rug.

Is er wat aan te doen?

Behandeling voor triggerpoints omvat vaak massagetherapie, acupunctuur, dryneedling, fysiotherapie, of andere vormen van manuele therapie. Het doel van deze behandelingen is om de spieren te ontspannen en de bloedtoevoer te verbeteren, zodat de afvalstoffen worden afgevoerd. Een andere methode om triggerpoints te behandelen is door middel van stretchen en oefeningen om de spieren te versterken.

Kan je zelf iets doen?

Als je last hebt van triggerpoints, is het belangrijk om deze niet te negeren en de oorzaak te achterhalen. Probeer een goede houding te behouden, neem regelmatig pauzes om te stretchen en bewegen als je een zittend beroep hebt en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Het voorkomen van triggerpoints is altijd beter dan ze achteraf te behandelen.

Conclusie

Triggerpoints zijn kleine, pijnlijke knopen in de spieren en bindweefsel die kunnen ontstaan ​​door fysieke en emotionele stress. Het is vrij gebruikelijk dat mensen last hebben van triggerpoints, en behandeling omvat vaak massage, acupunctuur, dry needling, fysiotherapie en oefeningen. Het is belangrijk om de oorzaak van de triggerpoints te achterhalen en deze te voorkomen door middel van een goede houdingen voldoende beweging en ontspanning. Als je last hebt van triggerpoints, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken en ze niet te negeren.

Ik zelf ben een voorstander van holistische fysiotherapie waarin het lichaam centraal staat. In plaats van alleen te kijken naar de specifieke klacht of pijnplek, richt ik mij op het begrijpen van de persoon als geheel. We kijken daarbij samen naar de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van jou klachten.

En? Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over mijn behandelwijze of wil je een behandeling ervaren? Neem dan contact op met mij.