06-15571584 info@revavita.nl

Lage rugklachten en holistische (fysio) therapie 

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem, dat kan variëren van milde pijn tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven. Zelf werk ik als holistisch therapeut. Holistische (fysio)therapie is een benadering die niet alleen gericht is op de behandeling van de symptomen, maar ook op de behandeling van de onderliggende oorzaken van lage rugklachten. In dit artikel zullen we uitleggen hoe manuele therapie, fysiotherapie en guasha therapie kunnen bijdragen aan de behandeling van lage rugklachten. Dit is een combinatie van therapievormen die ik zelf heel prettig vind werken. Ik zal de verschillende behandelstrategieën hieronder uitleggen. 

Lage rugklachten en (fysiotherapeutische) holistische behandelopties

Manuele therapie bij lage rugklachten

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het herstellen van de bewegingsvrijheid van de gewrichten in het lichaam. Bij lage rugklachten kan manuele therapie worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van de wervelkolom te verbeteren. Dit kan gedaan worden door middel van mobilisaties en manipulaties. Mobilisaties zijn zachte bewegingen van de wervelkolom om de bewegingsvrijheid te vergroten. Manipulaties zijn snelle bewegingen om een specifiek gewricht te deblokkeren en de bewegingsvrijheid te herstellen

Fysiotherapie bij lage rugklachten

Fysiotherapie met massage kan helpen bij het verminderen van de spierspanning in de onderrug en het bevorderen van ontspanning. Ook kan het helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de doorbloeding. Oefentherapie kan worden gebruikt om de spieren rond de wervelkolom te versterken en te stabiliseren. Dit kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de houding en beweging.

Wil je meer weten over fysiotherapie? Neem dan ook eens een kijkje op de site defysiotherapeut.com

 

Guasha therapie en lage rugklachten

Guasha therapie is een vorm van therapie die oorspronkelijk uit China komt. Het wordt gebruikt om de doorbloeding te bevorderen, de lymfeafvoer te stimuleren en afvalstoffen af te voeren. Bij lage rugklachten kan guasha therapie helpen bij het verminderen van spierspanning, het bevorderen van ontspanning en het verminderen van pijn. Guasha therapie wordt uitgevoerd met behulp van een speciale tool, waarmee de huid zachtjes wordt geschraapt.

Holistische (fysio)therapie 

Holistische (fysio)therapie combineert deze verschillende behandelmethoden om lage rugklachten te behandelen. Het richt zich niet alleen op het behandelen van de symptomen, maar ook op het vinden van de onderliggende oorzaak van de klachten. Daarnaast wordt gekeken naar de invloed van leefstijlfactoren op de klachten, zoals voeding, stress en slaap. Door al deze factoren te integreren in de behandeling, wordt er een meer holistische benadering gecreëerd.

Conclusie

Holistische fysiotherapie is een vorm van fysiotherapie waarbij er niet alleen gekeken wordt naar de lichamelijke klachten, maar ook naar de geestelijke en emotionele gesteldheid van de patiënt. Door het combineren van verschillende behandelmethoden, zoals manuele therapie, fysiotherapie met massage of oefentherapie en guasha therapie vanuit de Chinese geneeskunde, kan de behandeling gericht worden op het verminderen van lage rugklachten op een holistische manier. Hierdoor kan niet alleen de pijn verminderen, maar kan ook de kwaliteit van leven van de patiënt verbeterd worden.

Ik zelf ben een voorstander van holistische fysiotherapie waarin het lichaam centraal staat. In plaats van alleen te kijken naar de specifieke klacht of pijnplek, richt ik mij op het begrijpen van de persoon als geheel. We kijken daarbij samen naar de fysieke, emotionele, mentale en spirituele aspecten van jou klachten.

 

En? Nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten over mijn behandelwijze of wil je een behandeling ervaren? Neem dan contact op met mij.